İçeriğe geç
AnasayfaMakalelerCeza HukukuUyuşturucu Davaları

Uyuşturucu Davaları

    Uyuşturucu ve uyarıcı maddenin cezalandırılmasına ilişkin hükümler TCK 188. maddesi ve TCK 192. maddeler arasında düzenlenmiştir. TCK 192. madde etkin pişmanlık hükümlerini düzenlemektedir.

    Bursa’da uyuşturucu davalarına bakan avukatlar genellikle çalışmalarını ceza hukukunda yoğunlaştırmış olup bu alanda tecrübe edinmiş avukatlardır. Kanunda ağır ceza avukatı yahut uyuşturucu davalarına bakan avukat şeklinde bir uzmanlık alanı ayrımı yoktur. Ancak avukatlar belli bir alana yönelerek mesleki tecrübesini belirli alanda kazandıkları için halk arasında bu şekilde adlandırılırlar. Çünkü kişiler kendisi için iyi bir avukat arayışında olduklarında yaşadıkları sorunla ilgili tecrübe sahibi bir avukatla çalışmak isterler.

    Uyuşturucu ticareti dosyaları titizlikle takip edilmesi gereken dosyalardandır. Özellikle soruşturma aşaması şüphelinin avukatı tarafından titizlikle takip edilmelidir. Çünkü soruşturma aşamasında hukuka aykırı delillerin tespitini yapmak ve şüphelinin lehine olan delillerin dosyaya girmesini sağlamak uyuşturucu davalarında avukatın dikkat etmesi gereken en önemli husustur. Genellikle yargılama aşamasında karşılaşılan en önemli problem soruşturma aşamasındaki usulsüzlüklerdir. Bu nedenle uyuşturucu davasına bakan avukatın soruşturma aşamasının en başından itibaren dosyayı titizlikle takip etmesi sanığın yargılama aşamasının doğru bir şekilde ilerlemesi için ciddi önem taşımaktadır.

    Uyuşturucu davalarında görevli mahkeme suçun niteliğine göre hem Asliye Ceza Mahkemeleri hem de Ağır Ceza Mahkemeleridir. Uyuşturucu davalarında yetkili mahkeme ise ilgili suçun gerçekleştiği yer mahkemesidir. Örneğin Bursa’da gerçekleşen bir uyuşturucu ticareti suçunda uyuşturucu davası Bursa Ağır Ceza Mahkemelerinde görecektir.

    Uyuşturucu Davalarına Hangi Avukat Bakar?

    Uyuşturucu davalarına her avukat bakabilir. Kanunda buna ilişkin bir ayrım yoktur. Ancak bazı avukatlar çalışmalarını belirli alanlarda yoğunlaştırmış olup o alanda tecrübe edinmiş olabilirler. Örneğin çalışmalarını ceza hukuku alanında yoğunlaştırmış bir avukat uyuşturucu davalarına bakabilir. Bu sebeple hakkınızda açılmış bir uyuşturucu davası varsa ceza davanızın takibini çalışmalarını ceza hukukunda yoğunlaştırmış bir avukat ile yapmanız sizin için faydalı olacaktır.

    Uyuşturucu Suçları Nelerdir?

    Uyuşturucu suçları Türk Ceza Kanunundaki düzenlemeye göre uyuşturucu madde suçları ve tedarik ve kullanma suçları olarak 2’ye ayrılmaktadır. Bu suç tiplerini kısaca inceleyecek olursak;

    1-Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti Suçu (TCK m.188)

    • Uyuşturucu Madde İmal Etme
    • Uyuşturucu Madde İthal Etme
    • Uyuşturucu Madde İhraç Etme
    • Uyuşturucu Madde Sevk veya Nakletme
    • Uyuşturucu Madde Kabul Etme veya Bulundurma
    • Uyuşturucu Madde Satma, Satışa Arz etme veya Satın Alma
    • Uyuşturucu Madde Temin Etme (Başkasına Verme, Sağlama)

    2-Kullanma Suçları (TCK m. 191)

    • Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak
    • Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kabul Etmek veya Bulundurmak
    • Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak

    Uyuşturucu Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

    Uyuşturucu davalarında görevli mahkemeler ceza mahkemeleridir. Ancak suç tipine göre görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleri yahut Ağır Ceza Mahkemeleri olacaktır. Örneğin uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti suçlarında görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemeleriyken, kullanma suçlarında görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleri olacaktır. Uyuşturucu davalarında yetkili mahkeme suçun gerçekleştiği yer mahkemesidir. Örneğin Bursa’da gerçekleşen bir uyuşturucu ticareti suçunda uyuşturucu davası Bursa Ağır Ceza Mahkemelerinde görecektir.

    Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer?

    Uyuşturucu davaları, suçun niteliğine göre Asliye Ceza Mahkemesi ve Ağır Ceza Mahkemesinde görülmektedir. Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen davalar genellikle Ağır Ceza Mahkemelerine göre daha çabuk sonuçlanmaktadır. Davaların ne kadar süreceği hakkında net bir bilgi vermek doğru değildir. Çünkü yargılamanın yürütüldüğü ilin iş yükü yoğunluğu, dosyadaki sanık sayısı, tanık sayısı gibi faktörler yargılamanın ne kadar süreceğini belirleyen faktörlerdendir. Ortalama olarak bir süre vermek gerekirse yerel mahkeme aşaması 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Ancak dosya istinaf ya da temyiz edilirse bu süre 3 yılı bulabilmektedir.

    Bursadaki uyuşturucu avukatları

    Uyuşturucu Ticaretinden Dosyamız Var Ne Yapmalıyız?

    Uyuşturucu ticareti suçundan hakkında dava açılmış kişi muhakkak çalışmalarını ceza hukuku alanında yoğunlaştırmış ve uyuşturucu davaları ile ilgilenen bir avukata başvurmalıdır. Genellikle dosyası olan kişiler bir çok avukatı telefonla arayıp uyuşturucu ticaretinden dosyam var ne kadar ceza alırım şeklinde sorular sormaktadır. Ancak bu çok sağlıklı bir yöntem değildir. Çünkü her avukatın bakış açısı ve çalışma prensibi farklıdır. Avukatları tek tek arayıp olayı anlatıp bilgi almaya çalışmak kişilerin sadece kafasını daha çok karıştıracaktır. Bu sebeple bu kişilerin kendilerine en uygun avukatı seçerek bir an önce sürecin takibine başlamalarını öneririz.

    Uyuşturucu Ticareti Davalarında Biz Nasıl Çalışıyoruz?

    Müvekkillerimizin bize müracaat etmesinden sonra dosyasının bir örneğini istiyoruz. Daha sonra uygun bir ücret karşılığında dosyayı inceleyerek müvekkilimize dosya hakkında bilgi aktarıyoruz. Bilgi aktarırken müvekkillerin duymak istediği şeyleri değil, tamamen objektif şekilde bilgi veriyoruz. Bu aşamadan sonra müvekkillerimiz bizimle çalışıp çalışmayacağına karar verebilir. Müvekkillerimizin kararının olumlu olması halinde tarafımıza vekalet çıkarması ile beraber hukuki sürecin takibine başlıyoruz.

    Uyuşturucu Ticareti Davasında Beraat

    Uyuşturucu davalarında gelen bazı müvekkiller bizden beraat garantisi istemektedir. Uygulamada bazı avukatların, davanın vekaletini alabilmek için “bu dosyada beraat garanti” şeklinde yorumlar yaptıklarını duyuyoruz. Bunun gibi garanti veren avukatlarla çalışmanızı önermeyiz. Avukatlar savunma mercii olup karar mercii değildir. Bu nedenle herhangi bir avukat herhangi bir davanın sonucu için size garanti veremez. Biz avukat olarak mahkeme huzurunda sizin haklarınızı savunuruz. Tekrar belirtmek gerekirse size sonuç vaat eden avukatlarla hukuki sürecinizin takibini yapmanızı önermeyiz.

    Bursa’da Uyuşturucu Davaları Avukat Ücreti Ne Kadardır?

    Avukatların, her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretin altında avukatlık ücreti alması yasaktır. Bununla birlikte avukatın alacağı ücretin bir üst limiti bulunmamaktadır. 2024 yılı için Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan avukatlık asgari ücret tarifesine göre uyuşturucu davalarının görüldüğü ağır ceza mahkemelerindeki davaların alt limiti 29.800 TL’dir. Bu sebeple Bursa’da uyuşturucu davaları avukat ücreti alt limiti dosyanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi durumunda 29.800 TL olacaktır. 2024 yılı için Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan avukatlık asgari ücret tarifesine göre uyuşturucu davalarının görüldüğü asliye ceza mahkemelerindeki davaların alt limiti ise 17.900 TL’dir. Bu sebeple Bursa’da uyuşturucu davaları avukat ücreti alt limiti dosyanın asliye ceza mahkemesinde görülmesi durumunda 17.900 TL olacaktır.

    Türkiye Barolar Birliği tarafından resmi olarak yayımlanan avukatlık asgari ücret tarifesinin yanı sıra, avukatların mensubu oldukları barolar tarafından da her yıl tavsiye niteliğinde bir avukatlık ücret tarifesi yayımlanmaktadır. Bu tarifeyle, avukatların hangi dava türü için ne kadar ücret alması gerektiğine yönelik tavsiye niteliğinde ücretler belirlenmektedir. Bursa Barosu‘nun tarifesine göre Bursa ağır ceza mahkemesinde görülen uyuşturucu davasında avukat ücreti 71.500 TL, Bursa asliye ceza mahkemesinde görülen uyuşturucu davasında avukat ücreti ise 51.000 TL‘dir. (Ceza davalarında avukatlık ücretleriyle ilgili detaylı yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.) Fakat daha önce söylediğimiz gibi ceza davalarına bakan avukatın mensubu olduğu baro tarafından belirlenen bu tarifeye uyma zorunluluğu yoktur. Bu sebeple çalışmayı düşündüğünüz avukat ile iletişime geçerek ücret bilgisini kendisinden öğrenmeniz daha doğru olacaktır.

    Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Hazar Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz. Avukat Feyza Hazar Bursa’da müvekkillerine ceza davalarında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

    0537 925 38 39

    AVUKAT FEYZA HAZAR

    HAZAR HUKUK BÜROSU