Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nedir?
Herhangi bir suçtan mağdur olan bir kişinin, olayın failinin cezalandırılması için savcılık makamına verdiği dilekçeye savcılığa şikayet dilekçesi denir. Bir diğer adı ise savcılığa suç duyurusudur. Savcılığa şikayet, olayın vuku bulduğu yerdeki müracaat savcılığına yapılmaktadır.
Şikayeti, savcılık haricinde kolluk görevlilerine, kaymakamlığa, valiliklere ve konsolosluklara da yapmak mümkündür.
Savcı, şikayet dilekçesini inceledikten sonra şüphelinin ifadesini alır. Olayda belirtilen delilleri toplar ve değerlendirir. Sonucunda suçun işlendiğine kanaat getirirse iddianame düzenleyerek şüpheli hakkında ceza davası açar. Savcılık tarafından düzenlenen bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi durumunda başlayan süreç kovuşturma olarak adlandırılmaktadır.
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Savcılığa şikayet dilekçesinde şikayetçi; ad soyad, T.C. kimlik numarası, adres ve telefon bilgilerini yazmalıdır. Şikayetçi, şüphelinin kimlik bilgilerini biliyorsa dilekçesine yazmalıdır. Ancak şikayetçi, şüphelinin ad ve soyadını dahi bilmiyorsa bu alana “kimliği tespit edilememiş şahıs” ibaresini eklemelidir. Daha sonra suç tipini tespit ederek ilgili suç tipini dilekçesinde belirtmelidir. Ardından suçun işlendiği tarihi suç tarihi olarak dilekçesine eklemelidir. Suç tarihinin eklenmesinden sonra şikayetçi, şikayete konu olan olayı açıklamalar kısmında detaylı olarak açıklamalıdır. Deliller bölümünde delillerini sunmalıdır. Son olarak sonuç ve talep kısmında şüphelinin cezalandırılmasını talep etmelidir.
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Yazarken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Şikayet dilekçesi yazarken bazı hususlara dikkat edilmesi gereklidir. Bunlardan ilki suç tarihinin bilindiği takdirde mutlaka dilekçeye yazılmasıdır. Suç tarihinin yazılması soruşturması şikayete tabi olan suçlar için önemlidir. Çünkü soruşturması ve kovuşturması şikayete bağlı olan suçlarda şikayet süresi, suçun veya şüphelinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aydır.
Dikkat edilmesi gereken başka bir husus ise savcılığa şikayet dilekçesi yazarken olayların detaylı olarak anlatıldığı bölümde olaylara kişisel yorum katılmamasıdır. Çünkü savcılık şikayet dilekçesi olayı olduğu haliyle yansıtmalıdır. Savcı, dilekçeyi kişisel yorum ile değil gerçekleştiği haliyle okumalıdır.
İnternet üzerinden yapılan araştırma sonucunda savcılığa şikayet dilekçesi örneği bularak şikayet dilekçesi hazırlamak basit bir husus gibi görünse de dilekçedeki en ufak bir hata ciddi hak kayıplarına yol açabilmektedir. Bu sebeple şikayet dilekçesinin hazırlanması aşamasında ceza davalarında tecrübeli bir avukattan hukuki destek almak mağdur kişilerin menfaatleri açısından yararlı olacaktır.
Aşağıda savcılığa şikayet dilekçesi örneği sunulmuştur;
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Örneği
BURSA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
ŞİKAYETÇİ : Adı Soyadı- T.C Kimlik No- Adres- Telefon
ŞÜPHELİ : Adı Soyadı- T.C Kimlik No- Adres- Telefon
(Şüpheli belli değilse bu bölüme “kimliği tespit edilememiş şahıs” ibaresi eklenmelidir.)
SUÇ : Kasten Yaralama, Tehdit, İşyeri Dokunulmazlığının İhlali, Hakaret
SUÇ TARİHİ : 11.04.2024
AÇIKLAMALAR :
1-)11.04.2024 tarihinde üst katımda oturan ve olay tarihinden 1 gün önce sözlü olarak kavga ettiğim …. isimli şahıs işlettiğim berber dükkanımı basmış ve küfürler ederek üzerime saldırmıştır. Bir anda berber dükkanımı basan şahıs beni darp etmiştir. Bununla birlikte “Alt katımdan taşınmazsan seni o evde yaşatmam bir akşam gelip öldürürüm” şeklinde tehditler savurmuş ve …. çocuğu, aptal, gerizekalı gibi küfürler etmiştir.
2-)Olay esnasında karşımdaki manav olan arkadaşım Ali’nin dükkana gelmesiyle şüpheli şahıs dükkanımdan koşarak uzaklaşmıştır. Bu hususta dükkanımın karşısındaki arkadaşım Ali’nin tanık olarak dinletilmesini ve aynı zamanda dükkanımdaki kamera kayıtlarının incelenmesini talep ediyorum. Şüpheli şahsın bana saldırmasının hemen ardından Bursa Şehir Hastanesi’nden aldığım darp raporunu da dilekçemin ekinde sunuyorum.
3-)Tüm bu açıklamalar sebebiyle berber dükkanıma gelerek bana saldıran, küfür ve tehdit eden ilgili şahsın kasten yaralama, tehdit, iş yeri dokunulmazlığının ihlali, hakaret suçlarından cezalandırılmasını talep ediyorum.
DELİLLER : Darp raporu, kamera kayıtları, tanık beyanları ve sair her türlü yasal delil.
HUKUKİ SEBEP : TCK 86,106,125,116 maddesi ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE TALEP : Yukarıda ayrıntılı olarak açıkladığım üzere dükkanımı basarak tarafıma saldıran, küfür ve tehdit eden …. isimli şüpheli şahıs hakkında soruşturma yürütülerek; kasten yaralama, tehdit, iş yeri dokunulmazlığının ihlali, hakaret suçlarından cezalandırılmak üzere kamu davası açılmasını sayın savcılığınızdan saygılarımla talep ediyorum. ../../….
Şikayetçinin Adı-Soyadı -İmza
EKLER:
1-Darp raporu
2-Kamera kaydı görüntüleri