İçeriğe geç
AnasayfaÇalışma BölgelerimizBursa Velayet Davaları Avukatı

Bursa Velayet Davaları Avukatı

    Velayet, 18 yaşından küçük bireylerin bakım, eğitim ve ihtiyaçlarının sağlanması için anne ve babaya tanınan hak ve ödevlerin tümüdür. TMK 335. maddesinde “Ergin olmayan çocuk ana ve babasının velayeti altındadır.” hükmü yer almaktadır. Buradaki maddeden anlaşılan velayet türü ortak velayettir. Ancak boşanma durumunda velayet hakkı hakim tarafından anne ya da babaya verilebilir. Velayet hakkı kendisinde olmayan taraf daha sonra velayet davası açarak velayetin değiştirilmesini mahkemeden talep edebilme hakkına sahiptir. Bu durumda velayet davası süreci velayet davalarına bakan bir avukat ile takip edildiği takdirde velayet talebinde bulunan taraf için yararlı olacaktır.

    Velayet Davası Nedir?

    Velayet, sadece anne ve babaya ait bir haktır. Evlilik birliği devam ettiği süre boyunca anne ve baba velayet hakkını ortak şekilde kullanırlar. Ancak boşanma ile beraber velayet, anne ya da babaya verilir. Bu durumda velayet hakkı kendisine verilmeyen taraf daha sonra çocuğun velayetini almak için dava açabilir. Açılacak bu dava türüne velayet davası denmektedir.

    Bursa Velayet Avukatı Feyza Hazar

    Bursa Velayet Avukatı Feyza Hazar

    Boşanma davalarının artması ile beraber aile mahkemelerinde görülen velayet davaları da aynı oranda artmıştır. Velayet davaları ebeveynler ve çocuklar için çok hassas bir süreçtir. Bu nedenle velayet davası sürecini avukat ile yürütmek yararlı olacaktır. Bursa’da  çalışmalarını aile hukuku alanında yoğunlaştırmış Av. Feyza Hazar aile hukuku kapsamında yer alan velayet davalarında müvekkillerine avukatlık hizmeti vermektedir. 

    Velayet davaları her ne kadar kolay davalar gibi görünse de aslında aile mahkemelerinde görülen en zor davalardır. Çünkü velayet davaları kamu düzenine ilişkin olup velayet davalarının her aşamasında çocuğun üstün yararı ve menfaati esas alınır. Velayet davalarında çocuk idrak çağındaysa kendisinin görüşüne önem verilmesi gerektiğinden çocuğun görüşü alınmadan velayet hususunda karar verilmemelidir. Velayet davaları teknik takip ve hukuki bilgi gerektiren davalardandır. Bu sebeple velayet davalarının sağlıklı bir süreçte ilerlemesi ve olumlu sonuçlanması için velayet davalarında uzman avukat tarafından takip edilmesi önem arz etmektedir.

    Velayet Davalarında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

    Çoğu velayet davası açmak isteyen kişi, velayet davalarında avukat tutmak zorunlu mu sorusunun cevabını aramaktadır. Aslına bakarsak hiçbir davada avukat tutma zorunluluğu yoktur. Buna bağlı olarak velayet davalarında da avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak velayet davasının avukat ile takip edilmesinde fayda vardır. Çünkü velayet davaları teknik takip ve hukuki bilgi gerektiren davalardandır.

    Avukatın Velayet Davasında Rolü Nedir?

    Velayet davaları, ebeveynler ve özellikle çocuklar için oldukça hassas olan bir süreçtir. Bu sürecin başrolünde olan çocuk, genellikle anne ve baba arasında kalarak dava sürecinden olumsuz etkilenmektedir. Bu kapsamda velayet davası avukat ile takip edildiği takdirde ilgili tarafın duruşmalara katılmasına gerek kalmayacaktır. Çünkü velayet davalarına bakan avukat duruşmaların takibini müvekkili yerine yapacaktır.

    Velayet davası açmaya karar verilmesinin ardından avukat, müvekkilinden delil niteliği taşıyan her bilgi ve belgeyi isteyecektir. Ardından bu deliller arasından lehe olanları ayıracak ve velayet davası dilekçesi ile beraber mahkemeye sunacaktır. Davayı açıktan sonra duruşma esnasında müvekkili lehine savunmalar yapacaktır.

    Velayet davaları teknik takip, hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiği için davayı avukatsız takip etmek istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple velayet davalarını en baştan itibaren velayet davaları ile ilgilenen bir avukat ile takip etmek faydalı olacaktır.

    Velayet Davaları Kaç Gün Sürer?

    Velayet davalarının sonuçlanması davanın açıldığı il ve mahkemedeki yoğunluğa bağlı olarak değişmektedir. Örneğin Bursa’da, velayet davaları avukat ile takip edildiği takdirde dava süreci ortalama 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Ancak istinaf edildiği takdirde bu süreç daha fazla uzayabilmekte ve bu süreyi aşabilmektedir.

    Bursa’da Velayet Davası Açmanın Masrafı Nedir?

    Mahkeme veznesine yatırılması gereken harç ve giderlerin ücreti her yıl değişmekle birlikte 2024 yılı için velayet davası açmak için mahkeme masrafı ortalama olarak 2000-2500 TL civarındadır.

    Bursa’da Velayet Davasında Avukat Ücreti Ne Kadardır?

    Avukatların, her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretin altında avukatlık ücreti alması yasaktır. Bununla birlikte velayet davasında avukat ücretinin bir üst limiti bulunmamaktadır.

    Türkiye Barolar Birliği avukatlık asgari ücret tarifesinin yanı sıra, her avukatın bağlı olduğu baro tarafından yıllık olarak tavsiye niteliğinde avukatlık ücret tarifesi yayımlanmaktadır. Bursa ili için 2024 yılına ilişkin belirlenen tavsiye niteliğinde avukatlık ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

    Bursa velayet avukatı ücreti
    Bursa velayet avukatı ücreti

    Bursa Barosu’nun tavsiye niteliğinde yayımlanan avukatlık ücret tarifesidir.

    2024 yılı için Bursa Barosu tarafından yayımlanan tarifeye göre Bursa’da velayet davası avukat ücreti olarak 44.000 TL ücret tavsiye edilmiştir. Ancak Bursa’da velayet davalarına bakan avukatlar, Bursa Barosu tarafından yayımlanan tavsiye niteliğindeki avukatlık ücret tarifesine uymak zorunda değildir. Bu yayımlanan ücretlerin altında ya da üstünde avukatlık ücreti almak her avukatın kendi inisiyatifindedir. Ancak her durumda resmi gazetede yayımlanmış olan 17.900 TL’nin altında bir ücret alınması yasaktır. Bu sebeplerle çalışmayı düşündüğünüz avukat ile iletişime geçerek ücret bilgisini kendisinden öğrenmeniz doğru olacaktır.

    Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Hazar Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz. Avukat Feyza Hazar Bursa’da müvekkillerine velayet davalarında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

    0537 925 38 39

    AVUKAT FEYZA HAZAR

    HAZAR HUKUK BÜROSU