Günlük yaşantımızda her ne kadar avukatlık bir sorunumuzun olmayacağını düşünsek de bazen öyle durumlar ile karşılaşırız ki kendimizi mahkeme kapılarında buluruz. Böyle durumlarda ilk akla gelen acaba bir avukat yardımı olmadan kendi haklarımı savunabilir miyim sorusu olmaktadır. Ancak bu düşünce birçok riski de beraberinde getirmektedir. Özellikle yargıya intikal etmiş durumlarda uzman bir avukattan profesyonel bir destek almamak sizi haklıyken haksız bir duruma düşürebilmektedir. İşte bu yüzden avukatlar davaların gidişatı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu yazımızda sizlere avukat tutmanın önemi ve avukat tutmanın avantajları hakkında bilgiler paylaşacağız.
Avukat Tutmanın Önemi
İyi bir avukat ile çalışmak beraberinde birçok avantaj sağlarken, davayı avukat ile takip etmemek ise birçok olası sorunu ve riski beraberinde getirebilir. Yıllarca hukuk alanında eğitim almış olan avukatlar hukuk kurallarını çok iyi bilirler. Bunun yanı sıra hukukun üstünlüğünü temel alarak dava sürecinde etkili bir rol oynarlar.
Kolay gibi görünen bazı davalarda kişi, avukat yardımı olmadan hukuki meseleyi kendisinin çözümleyebileceğini düşünür. Ancak unutulmamalıdır ki profesyonel bir avukat desteği almadan hukuki sorunları çözmek sanıldığı kadar kolay olmaz. Çünkü yasaları bilmek ve mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olmak uzmanlık gerektiren bir iştir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda yasaları bilmek bile yeterli değildir. Mahkeme sürecini takip etmek ve süreç ile ilgili çözüm yolları üretmek avukatların uzmanlık alanına giren bir iştir. İşte bu yüzden alanında uzman en iyi avukat ile çalışmak sizlere süreç içerisinde önemli avantajlar sağlayacaktır.
Avukatın en önemli görevi hukuki sorunlar karşısında hukuka uygun çözümler üretmektir. Örneğin günlük hayatımızda boşanma, mal paylaşımı, iş davaları, ceza davaları, kiracı ile yaşanan hukuki sorunlar ya da icra takibi gibi hukuki sorunlar ile karşılaşabiliriz. Dolayısıyla bu sorunların hukuki yollardan çözülmesi gerekmektedir. İster davalı ister davacı konumunda olan tüm bireyler mahkemede haklarını en iyi şeklide savunmak için bir avukata ihtiyaç duyarlar. Eğer böyle durumlarda bir avukat ile çalışmaz ve kendi başınıza hukuki sorunları çözmeye çalışırsanız gözünüzden kaçan küçücük bir detay bile büyük hak kayıpları yaşamanıza sebep olabilir. İyi bir avukat mahkeme sürecine en iyi şekilde hazırlanır. Bunun için öncelikle davanızla ilgili dosyaları titizlikle inceler, davanıza emsal teşkil edecek örnek Yargıtay kararlarını araştırır, hakimin isteyeceği belgeleri ve tüm delilleri hazırlar. Böyle durumlarda en iyi avukat ile çalışmak dava süresince sizi hep bir adım önde tutar.
Avukatlık mesleğinde branş yoktur. Her ne kadar halk arasında ceza avukatı, icra avukatı, boşanma avukatı gibi terimler yer alsa da hukuk sisteminde böyle bir ayrım yoktur. Ancak bazı avukatlar ceza davaları, icra ya da boşanma davalarında başarılı sonuçlar aldıkları için boşanma avukatı ya da ceza avukatı şeklinde tanımlanırlar.
Şimdi gelin hep birlikte boşanma avukatı tutmanın avantajlarını inceleyelim…
Boşanma Davasında Avukat Tutmanın Önemi
Günümüzde en sık karşılaşılan davalardan biri de boşanma davalarıdır. Boşanma davaları birçok sebebe dayalı olarak açılabilir. Taraflardan biri ya da her ikisi birden evliliği sonlandırmak için boşanma kararı alabilir. Boşanma davaları iki türlü gerçekleşmektedir. İlki anlaşmalı boşanma davası, bir diğeri ise çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar boşanma davasının tüm sonuçlarında anlaşarak bir anlaşmalı boşanma protokolü imzalar. Anlaşmalı boşanma davaları genelde tek celsede sonuçlanır. Bir diğer boşanma davası türü olan çekişmeli boşanma davalarında ise taraflardan biri boşanmak istiyor diğeri boşanmak istemiyor olabilir. Ya da her iki taraf da boşanmak istiyor fakat boşanmanın sonuçlarında anlaşamıyor olabilir. Bu gibi durumlarda açılacak boşanma davası türü çekişmeli boşanma davası olmaktadır.
Boşanma davalarında avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak boşanma davalarında bir avukat ile çalışılmadığında sonuçları ağır olabilir. Boşanma sürecinin verdiği duygusal refleksler ile yanlış kararlar alınabilir ve ileriye dönük hak kayıpları yaşanabilir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davalarında bile avukat tutmak kişilere çok büyük avantaj sağlayacaktır. Anlaşmalı boşanma protokolünün bir avukat tarafından hazırlanması hak kayıplarının tamamen önüne geçecektir. Çekişmeli boşanma davalarında avukat tutmak ise çok daha önemlidir. Çünkü çekişmeli boşanma davalarında avukat tutulmadığı takdirde uzun yıllar sürecek olan boşanma davası sonucunda ciddi hak kayıpları ortaya çıkabilir. Sonradan pişman olmamak için boşanma davası gibi yıpratıcı olan bu süreçte profesyonel bir boşanma avukatı desteği almanız büyük avantaj sağlar.
Çekişmeli boşanma davalarında en sık karşılaşılan hukuki anlaşmazlıklar mal paylaşımı, nafaka ya da çocuğun velayeti gibi durumlar olmaktadır. Eşit ve adil mal paylaşımı, gerçekçi bir nafaka ödemesi ve çocuğun yararı ve gözetimine bağlı olarak velayet konularının istenilen şekilde sonuçlanabilmesi için bu süreçte avukat desteği kesinlikle alınmalıdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi özellikle bahsettiğimiz bu hukuki anlaşmazlık durumlarında profesyonel destek alınmadığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
Boşanma tabi ki istenmeyen bir durumdur. Ancak bazen taraflardan biri ya da her ikisi için kaçınılmaz bir sonuçtur. Boşanmanın hukuken geçerli olabilmesi için evliliğin bir hakim kararı ile sonlandırılması gerekmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda ülkemizde evlenme oranlarının düştüğü, önceki yıllara göre boşanma oranlarında bir artış olduğu görülmüştür. Özellikle İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde boşanma oranı daha yüksektir. Çalışma şartları ve ekonomik durumlar boşanma davalarının artmasındaki en önemli sebepler arasında sayılabilir.
Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Hazar Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz. Avukat Feyza Hazar Bursa’da müvekkillerine avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
0537 925 38 39
AVUKAT FEYZA HAZAR
HAZAR HUKUK BÜROSU