İçeriğe geç
AnasayfaMakalelerBoşanma ve Aile HukukuBoşanma Davası Sürecinde Sıkça Sorulan Sorular

Boşanma Davası Sürecinde Sıkça Sorulan Sorular

    bursada boşanma davaları

    Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

    Öncelikle belirtmeliyiz ki boşanma davalarında avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak boşanma gibi duygusal olarak yıpratıcı bir süreçte profesyonel destek almak çok önemlidir. Boşanma davası avukat ile takip edilmediği bazı durumlarda sonuçları çok ağır olabilmektedir.

    Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

    Boşanma davaları aile mahkemelerinde görülmektedir. Ancak aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemelerinde boşanma davası açılmaktadır.

    Boşanma Sebepleri Nelerdir?

    Türk Medeni Kanunu kapsamında boşanma sebepleri düzenlenmiştir. Aşağıdaki sebeplerin bulunması halinde boşanma davası açılabilmektedir.

    • Zina
    • Hayata kast
    • Kötü muamele
    • Onur kırıcı davranış
    • Haysiyetsiz hayat sürme
    • Evi terk etme
    • Akıl hastalığı
    • Şiddetli geçimsizlik
    • Anlaşmalı boşanma

    Boşanma Davasında Tarafların Duruşmalara Katılması Zorunlu Mudur?

    Tarafların duruşmaya katılması boşanma davası çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davasında duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur. Kişiyi temsil eden vekilin duruşmaya katılması yeterlidir. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında ise her iki tarafın da duruşmalarda hazır bulunması gerekmektedir. Taraflardan biri duruşmaya katılmadığında anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.

    Taraflardan Biri Boşanmak İstemiyorsa Boşanma Davası açılabilir mi?

    Yasal olarak boşanma sürecinin başlatılması için her iki tarafın da boşanmak istemesi gerekli değildir. Eşlerden birinin boşanma talebi boşanma davası açmak için yeterli bir sebeptir. Taraflardan biri boşanmak istemiyor ise açılacak olan boşanma davasının türü çekişmeli boşanma davası olacaktır. Boşanma talebinde bulunan taraf Aile Mahkemesine başvurarak boşanma sürecini başlatabilir.

    E-devlet Üzerinden Boşanma Davası Açılabilir Mi?

    Evet direkt olarak e-devlet üzerinden başvuru yapılarak boşanma davası açılabilmektedir. Bu amaçla e-devlet üzerinden boşanma davası açmak için UYAP Vatandaş Portalına e-imza ile imzalanmış boşanma dilekçesinin yüklenmesi yeterli olacaktır.

    Boşanma Davasında Üst Mahkeme Hangisidir?

    Daha önce de belirttiğimiz gibi boşanma davaları Aile Mahkemelerinde açılır. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde de Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılabileceğini belirtmiştik. Boşanma davalarında üst mahkeme ise Aile Mahkemesinin bağlı bulunduğu Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesi’dir. Eğer Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği karar temyize uygun ise karara itiraz için Yargıtay İlgili Hukuk Dairesine gidilebilir.

    Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?

    Türk Medeni Kanunu kapsamında boşanmanın gerçekleşebilmesi için mahkeme huzurunda hâkim tarafından boşanma kararı verilmesi gerekmektedir. Karar verildikten sonra mahkemece kararın gerekçesini de içeren gerekçeli karar hazırlanır. Gerekçeli kararın tebliğinden sonra taraflardan biri iki haftalık kesin süre içerisinde istinaf kanun yoluna başvurabilir. Eğer her iki taraf da bu süre içerisinde istinaf etmez ise boşanma kararı kesinleşmiş olur. Ancak taraflardan biri istinaf yoluna giderse karar kesinleşmez ve boşanma davası üst mahkemede devam eder.

    Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

    Boşanma davalarında süreyi belirleyen boşanmanın türüdür. Anlaşmalı boşanma davası ile çekişmeli boşanma davası süre olarak da birbirinden farklıdır. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede karara varılan boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davaları ise çok daha uzun süren davalardır. Çekişmeli boşanma davaları genellikle 1-1,5 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak bazen de istinaf ve temyiz ile birlikte yaklaşık olarak 2-3 yıl gibi bir zaman dilimini bulabilmektedir.

    Boşanma Davası Dilekçesinde Gerekçe Göstermek Zorunlu Mudur?

    Anlaşmalı boşanma, tarafların anlaşmaya vardıkları ve boşanma sonuçları konusunda mutabık kaldıkları boşanma türü olduğu için dava dilekçesinde gerekçe gösterme zorunluluğu yoktur. Ancak çekişmeli boşanma dava dilekçesinde gerekçe gösterme zorunluluğu bulunmaktadır.

    Anlaşmalı Boşanma Davası Açabilmek İçin 1 Yıllık Evli Olma Süresi Zorunlu Mudur?

    Türk Medeni Kanunu’na göre 1 yıllık evlilik süresi dolmadan anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Ancak Medeni Kanun kapsamında yer alan onur kırıcı davranış, zina, haysiyetsiz yaşam, şiddetli geçimsizlik, akıl sağlığını yitirme ya da evi terk etme gibi sebepler var ise çekişmeli boşanma davası şeklinde dava açılabilir.

    Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Hazar Hukuk Bürosu ile iletişim

    Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Hazar Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz. Avukat Feyza Hazar Bursa’da müvekkillerine boşanma davalarında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

    0537 925 38 39

    AVUKAT FEYZA HAZAR

    HAZAR HUKUK BÜROSU