İçeriğe geç
AnasayfaMakalelerCeza HukukuHükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir?

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir?

    Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda sanığa verilen ceza iki yıl veya daha az süreli hapis ya da adli para cezası ise ve kanunda sayılan diğer şartlar sağlanmış ise mahkeme Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) verebilir.

    Örnek vererek açıklayacak olursak; mahkeme sanığın suç işlediğine kanaat getirir. Ancak bu suçun karşılığı 2 yıl ve daha az süreli hapis ya da adli para cezasıdır. Bu durumda gerekli şartlar oluşursa mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir bakıma mahkeme tarafından verilen hükmün askıya alınmasıdır. Bu karar verildikten sonra belirlenen denetim süresi içinde suç işlenmediği takdirde dava düşer ve mahkumiyet hükmü ortadan kalkar. Yani kişi bu denetim süresince suç işlemediği takdirde hiç ceza almamış ve beraat etmiş gibi olur.

    HAGB Kararının Tam Olarak Anlamı Nedir?

    HAGB kararı ilk defa suç işlemiş ya da bir şekilde suça karışmış kişilere verilen ikinci bir şans gibidir. Mahkemenin sanığa “Evet sen bu suçu işlemişsin. Ancak hakkında daha önce bir hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verilmemiş. Sana vereceğim ceza iki yıl ya da iki yılın altında yahut para cezasıdır. Daha önce kasıtlı olarak hiç bir suç işlememişsin. Bununla birlikte mağdurun zararlarını da gidermeyi kabul ettin. Senin hakkında olumlu düşünüyorum ve sana 5 yıl denetim süresi veriyorum. Bu 5 yıl içinde suç işlemezsen hakkında vermiş olduğum mahkumiyet kararını tamamen sileceğim ve beraat etmiş gibi olacaksın. Ancak 5 yıl içinde başka bir suç işlersen sana verdiğim bu ceza ve işlediğin yeni suçun cezasını çekeceksin.” demesidir.

    Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Kararı Verilebilmesi İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

    Mahkemenin sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verebilmesi için bazı şartlar mevcuttur. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkündür;

    • Sanık hakkında HAGB yasağının bulunmaması gerekir.
    • Sanık hakkında verilen cezanın iki yıl ya da iki yıldan daha az olması ya da adli para cezası olması gerekir.
    • Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkumiyeti bulunmaması gerekir.
    • Sanık, mağdurun veya kamunun zararlarını gidermiş olması gerekir.
    • Sanığın yeniden suç işlemeyeceği yönünde mahkemede kanaat oluşması gerekir.
    • Sanık, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmesi gerekir.
    • Sanık hakkında daha önce verilen bir hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı olmaması gerekir.

    HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) Kararı Denetim Süresi Kaç Yıldır?

    Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) denetim süresi;

    • Sanık suç tarihinde 18 yaşından küçük ise (SSÇ ise) denetim süresi 3 YIL’dır.
    • Sanık suç tarihinde 18 yaşından büyük ise denetim süresi 5 YIL’dır

    Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Kararına İtiraz Mümkün Müdür?

    Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararına itiraz etmek mümkündür. Ancak HAGB kararı istinaf edilen kararlardan değildir. Bu sebeple itirazla birlikte karar kesinleşecektir.

    HAGB Kararına Kaç Gün İçinde İtiraz Edilmelidir?

    Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararına karşı tebliğ ya da tefhim’den itibaren 7 gün içinde itiraz edilmesi gerekir. Aksi takdirde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kesinleşir.

    HAGB kararına karşı itiraz dilekçesinin ceza davalarında tecrübeli avukat tarafından hazırlanması hayati önem taşımaktadır. Avukat Feyza Hazar tarafından hazırlanan Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) itiraz dilekçe örneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    HAGB Ne Demek?

    Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Kararı İtirazı Hangi Mahkemeye Yapılır?

    Sanık hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı;

    • Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilmişse itiraz mercii; Ağır Ceza Mahkemeleridir.
    • Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmişse itiraz mercii; kararı veren Ağır Ceza Mahkemesi’nin numarasını takip eden bir üst numaralı mahkemedir. Örneğin kararı 1. Ağır Ceza Mahkemesi vermişse itiraz mercii 2. Ağır Ceza mahkemesi olacaktır. Kararı veren mahkeme o adliyedeki son Ağır Ceza Mahkemesiyse itiraz merci 1. Ağır Ceza Mahkemesi olacaktır. Kararı veren mahkeme ilgili yerdeki tek Ağır Ceza Mahkemesi olması durumunda ise itiraz mercii en yakın yerdeki Ağır Ceza Mahkemesi olacaktır.

    Sık Sorulan Sorular

    HAGB Kararı 5 Yıl Geçtikten Sonra Silinir Mi?

    Sanık 5 yıllık denetim süresi içinde bir suç işlemediği takdirde hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı silinecektir.

    Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Kararından Sonra Denetim Süresi İçinde Suç İşlenirse Ne Olur?

    Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararından sonra 5 yıllık denetim süresi içinde tekrar suç işlendiği takdirde mahkeme geri bırakmış olduğu hükmü açıklar. Bunun yanı sıra kişi işlediği yeni suçtan da yargılanır ve cezalandırılır.

    HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) Kararı Memuriyete Engel Olur Mu?

    Memuriyete engel hal için kasıtlı bir suçtan dolayı 1 yıl üzeri ceza almak gerekir. HAGB kararı infaz edilmeyen bir karardır. Bu sebeple kişi hakkında verilmiş hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı memuriyete engel teşkil etmez.

    Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Kararı Adli Sicile İşler Mi? (Sabıka Kaydına İşler Mi?)

    Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı sabıka kaydına işlemez. Çünkü hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararının kendine özgü işlendiği bir sistem vardır.

    HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması)’yi Kabul Etmek Suçu Kabul Etmek Anlamına Gelir Mi?

    Mahkemede hakim duruşma esnasında sanığa “Hakkında HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı verilmesini kabul ediyor musun?” şeklinde bir soru sorabilir. Uygulamada çoğu sanık bunun ne anlam ifade ettiğini bilmez. HAGB’yi kabul etmek suçu kabul etmek anlamına gelmez. Bu sebeple yargılama esnasında hakimin sorduğu soruya kabul ediyorum cevabını vermek doğru olacaktır.

    Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Alan Kişi Hakkında İkinci Kez HAGB Kararı Verilebilir Mi?

    28.06.2014 tarihine kadar sanık hakkında birden fazla kez HAGB kararı verilebilirken bu tarihten sonra işlenen suçlarda ikinci kez HAGB kararı verilemez.

    Müşteki HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) Kararına İtiraz Edebilir Mi?

    Müşteki, davada katılan sıfatı almışsa hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararına itiraz edebilir.

    Denetim Süresi İçinde Mahkeme (HAGB) Hükmünü Açıkladıysa Ne Olur?

    Mahkeme, denetim süresi içinde hükmü açıklamışsa, sanık tekrar bir suç işlemiş demektir. Mahkeme hükmü açıkladıktan sonra sanık açıklanan kararı istinaf etme hakkına sahiptir.

    Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı çoğu zaman sanıkların kafasını karıştıran bir uygulamadır. Bu konuda detaylı bilgi almak için ceza davalarında tecrübeli bir avukat ile görüşmeniz yararınıza olacaktır.

    Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Hazar Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz. Avukat Feyza Hazar Bursa’da müvekkillerine ceza davalarında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

    0537 925 38 39

    AVUKAT FEYZA HAZAR

    HAZAR HUKUK BÜROSU